ön túl sok világot épít

A képről igazából a következő dolgok állapíthatóak meg:
  1. utálom, ha a Windows és a hozzá való programok háttere fehér, ez a csodálatos okker, ööö, barna viszont kellemesen pihenteti a szememet.

  2. a legjobb jegyzetfüzetem továbbra is az Excel, amit a legkevésbé arra használok, amire kitalálták, viszont sokkal szabadabban rendezhető, színezhető, kiemelhető és pakolászható, mint bármi más. Ebben a fájlban például nagyszerű és sok szempontból rendezhető táblázatban szerepelnek a cikkötleteim (csak megírni nincs agyam őket), a tavaly nyáron hirtelen felindulásból elkövetett tizenhárom plusz öt haiku (öhh, egyik reggel a hot hit haiku kifejezéssel a fejemben ébredtem, mondom én, le kéne cserélni a fejem), a leendő tematikus kaleido-kontent fő rendezési és címkézési elvei, valamint a mandaloszkóp-lista, és egy hozzávetőleges heti bontás (az egy még sokkal, sokkal, sokkal színesebb fül), és hogy kinek honnan, mikor, mikorra és mit lehetne ajándékba adni. Na jó, az egy elég kopár rész, de ha évek felhalmozott listájával ilyen kevés tételt sikerült összehoznom, el lehet képzelni, hogy alapból mennyire tudom, kinek mit adjak. Igazából engem is meglep, hogyan lehet valaki egyszerre annyira OCD-s és annyira rendetlen, mint én, de hát ez van; és igen, én vagyok az az ember, aki utazás előtt fájlból pakol, mert ha kategóriákra (cipő; kézipoggyász; NEM kézipoggyász) bontva látom, a legutóbbi hasonló kiruccanásra mit vittem magammal, akkor például kevésbé felejtek el nyáron kalapot csomagolni, télen pedig biztos eltenni a sapkám.

  3. csinálok valamit, ami legalább engem szórakoztat, engem viszont nagyon, az oszlopok és a sorok mesélnek, nekem rengeteget. Valahol a közepén, a kék és narancssárga kockák közt ott van a Bagoly és a Nyúl románca, oldalt a színes csíkok pedig az éveket mutatják, mert azok bizony úgy összekavarodtak a Főnix bukásával, hogy külön tudományág nyilvántartani. Addig sem volt egyszerű, mert mindegyik állat csak a testvérei mellé akart kerülni, és minden testvérével ugyanannyi időt akart tölteni, és mivel mind a nyolc** állatnak három testvére van, három ellenfele és egy ellentéte, hamar arra jutottam, hogy a viszonyrendszer tökéletesen leképezhető egy oktaéderen (a világ, ahol Rókát dobni a legnagyobb szerencse), de az évek rendjében okoz némi fennakadást. De hát nem szeretem én a fennakadásokat; és nagyon sokadik nekifutásra sikerült eljutnom oda, hogy most legyen hová néznem, ha tudni akarom, hogy ó, ez a szereplő a Föld Főnix évében született, de mivel a Főnix elbukott, most történetesen a Föld Bagoly éve (legközelebb a Föld Medvéé lesz, mert egyenlően osztották szét a Főnix helyét), ami azt jelentené, hogy a Feketerigóé, kivéve nyugaton, ahol a Főnix helyét nem osztották szét, hanem átvette a Holló, szóval náluk ez a Föld Holló éve, no de az pedig a… izé, az pont a Holló. Nocsak. És az egész nagyjából csak azért számít, mert van két szereplő, aki ehhez igazítaná a nagy sandaságait, és azért, mert mi az, hogy nem működött elsőre, meg másodszorra, meg harmadszorra sem, holott nyilván létezett rá matematikailag elképzelhető megoldás. Bárcsak értelmes problémákkal vacakolnék feleennyit.
*pillanatnyi tervek szerint a rendes tumblr címemre; és ha már itt tartunk, a fényképes tumblr fut továbbra is, és néha szép, néha meg még szebb.

**az úgy van, hogy három tulajdonság-pár van, ravasz-nyílt, ítélkező-öntörvényű, szerencsés-magasztos, és ebből nyolc állat jött létre (kettő a harmadikon, ugye). Plusz a három elemnek*** megfelelően esetleges egyéb képviselők, bár például Medvéből és Rókából kettő van. Mivel azért halványan olyasmik is kapcsolódnak hozzá, mint hogy a ravasz állatok az éjszakaiak, és a magasztosak a víz vagy a levegő lényei, elvégre mit nekik a jó szilárd talaj; szóval ott aztán elkezdtek érzésre csoportosulni szegény jószágok, és nem mindig és minden felel meg a hagyományos elképzeléseknek. A Holló például a Főnix egyik aspektusaként nyílt, törvénykező és magasztos állat, az Igazság Lángja, míg a Fülemüle egy ravasz, törvényszerető és magasztos állat, amit tudok értelmezni, mert a Fülemüle egy tengerparti városban él évezredek óta, és páratlan verseket írt az isteni szeretetről. De hogy a Varangy egy sunyi, makacs, ám emelkedett nőszemély, azzal vannak problémáim. Jó, ő a társaság drogos hippije és boszorkánya (egyéb aspektusai a Szalamandra és az Áspis, nagyon fantáziadús voltam; de például a Kutyának a Ló és a Farkas a másik két formája, szóval sűrű és súlyos logikát nem érdemes keresni), de akkor is, na.

***Föld, Tűz, Jég; Fekete, Vörös, Fehér. Éjjel, Hajnal/Alkony, Nappal; Nyár, Ősz/Tavasz, Tél. A Jég a Víz és a Levegő tulajdonságait egyesíti, mert nekem úgy tűnt jónak, hogy az elemek nem ellentétpárok, hanem két pólus, és köztük az átmenet. Mindjárt rajzolok egy szinuszgörbét is, vagy azt azért mégsem.